Tudatos vásárlás

2009. október 21., szerda

Kaptam egy igen elgondolkodtató témát három kedves blogger társamtól is: Napmátkától, Krisztinától és Citromfűtől.

A problémafelvetést nagyon magaménak érzem, mert tudatos cselekvésre törekszem az életem elég sok területén, ugyanakkor nem mondhatom azt, hogy mindenben úgy cselekszem, amit tökéletesnek tartanék. Van, amikor alkura kényszerülök, azért, mert a helyzet miatt nem lehet másként megoldani vagy pedig csak nagy-nagy plusz energiával, ami máshol jelentene pazarlást.

10 szempont volt megadva, melyekre adott válaszok alapján kiviláglik majd, hogy mennyire vagyok tudatos.

Igazából nem minden esetben mondanám azt, hogy ez ennyire egyértelmű, mert vannak sajátosságok, amikor az itt megfogalmazott pontok az esetek x %-nál igazak, másoknál viszont nem. Vannak egyéni sajátosságok, földrajzi elhelyezkedés, lakóhely, helyi szociális-oktatási körülmények stb. amik árnyaltabbá tehetik ezt.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!

Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Szinte mindig igaz, hogy: listával megyek vásárolni. Nem is jutna eszembe hirtelenjében minden, amit venni terveztem. Meg azért is, mert annyi más dolgot is észben kell tartani.
A lista viszont nem zárja ki azt, hogy adódjék valami rögtön jött ötlet is, s kiegészítsem a listát a helyszínen. No meg az is ritka, hogy a felírt dolgokat hiány nélkül meg tudjam venni.


2. Menj a piacra vagy helyi boltba!

Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Ez nem igaz rám. Rosszabbul járok, ha helyben kell(ene) vásárolnom. Két nem szimpatikus üzletlánc van a falunkban, ahol jókora felárral tudnám megvenni azt, amire szükségünk van. Ráadásul szinte alig árulnak olyasmit, amit mi használunk.

Ehelyett 10-12 naponta bemegyek a városszélén található nagyáruházba (ami ugyan multi), a többi dolgot pedig, ami nem terem a kertünkben, a férjem veszi meg a piacon.


Fotó: stock

Ezen felül, nagytételben vesszük azokat a terményeket, ami eláll, pl. gabona, burgonya, esetleg répa, valamelyik helyi vagy környékbeli őstermelőtől vagy gazdától.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!

Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

A kisebb vásárlásokhoz vászonszatryot szoktam vinni, egy ideje viszont lebomló zacskót adnak, amit más célokra is tudok használni.
A képen látható szatyrot a Zöldbolttól rendeltem, akiket ajánlok mindenki figyelmébe, mert más árut is vettem már tőlük (mosódió, súrolópor, füzetek, ceruzák stb.) és nagyon meg vagyok elégedve velük.


Fotó: Zöldbolt

A környezettudatos iskolai tanszerekről és a háztartásról írt tavalyi bejegyzésem olvasható: itt.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!

A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Ebben nálam közrejátszik a praktikum, meg az idővel való ésszerű gazdálkodás is, hiszen nonszensz lenne naponta 4-6-szor gyalogosan vagy biciklivel hoznom-vinnem a gyerekeket. A menza és a napközi pedig nekünk nem lenne jobb választás. Tehát autóval közlekedek.

Egy környékbeli tanyára való utazás esetében is meggondolandó például a tömegközlekedés, hiszen arra naponta két busz jár: egy reggel és egy este. Ha nem egy egész napos ott tartózkodás a cél, akkor bizony nem kérdés, hogy mivel megyek.

A bevásárlás esetén is (mint fentebb írtam: én nem járok napi szinten vásárolni, inkább nagyjából 10 naponta) a szállíthatóság miatt praktikusabb az autó, hiszen a szükséges áruk mennyiségét kézben lehetetlenség lenne hazahozni.


5. Vegyél helyi termékeket!

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

A 2. pontban nagyjából már meg is válaszoltam ezt, hiszen sok minden megterem a kertünkben, illetve helyi termelőktől vesszük, vagy a rokonságtól kapjuk pl. perőcsényi szilvát vagy mikolai birsalmát…A szárazárukat pedig boltban veszem.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!

Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Törekszem erre, de még a környezetbarát csomagolás is plusz teher a környezetre. Pucér árut pedig nem igen adnak el.
Én mondjuk nem sok környezetbarát csomagolású áruval találkoztam eddig.
Bizonyos áruk „csomagolását” viszont tudom hasznosítani is, pl. műanyagpohár vagy kis tálka, ezeket pl. palánták nevelésére félreteszem.

7. Kerüld a vegyszereket!

Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

A vegyszerek alatt itt, ahogy értelmezem, az élelmiszerek tartósítószereit, adalékanyagait értik.
Erre azt hiszem maximálisan odafigyelek. Amit lehet itthon állítok elő: főzök, sütök, befőzök, aszalunk, szárítunk stb. Igen-igen ritka, hogy félkész vagy készételt vegyek.


Fotó: stock

Más területen, pl. a mosó- és súrolószerek esetében pedig vagy természetes alapanyagból készültet használunk (SA8) vagy mosódiót, ecetet, mosószódát.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!

Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Nagyjából igaz rám, de pl. citromot szoktam venni illetve banánt is, amik nem nálunk teremnek. Szezonon kívül viszont szinte soha nem veszek egyébként itthon is megtermő gyümölcsöt (pl. epret, barackot, szőlőt).


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!

Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Ez a megfogalmazást nem igen értem. Én egyszer használatos dolog alatt azt értem, hogy pl. eldobható műanyagpohár, egyszer használatos kávé/teaszűrő...
A fentiek közül egyébként egyik szerkentyűm sincs, mert feleslegesnek tartom, de ezek nem egyszer használatosak.
A fogkeféről viszont olvastam, hogy állítólag jobb az elektromos.

Krisztina említi a kontaktlencsét, ezt én is használok, de nekem létszükséglet. Nélküle nem látnék, a szemüveg meg nekem nem helyettesíti ezt.

Más dolgok, amik nekem ide kívánkoznak: ruha és könyv.

Ezeknél nem feltétlenül ragaszkodok az új dolgokhoz. Szívesen veszek antikvár könyveket és ruhákat is rengeteget másodkézből szerzek be. Nekem sokkalta jobban tetszenek, mint a boltokban kapható egyen stílusú ruhák.

Aztán: telefon, laptop, fényképezőgép. Ez valakinek lehet munkaeszköz, valakinek pedig csak a mindennapi kommunikációt megkönnyítő eszköz.

Amilyen ütemben fejlődik a technika (egyre több funkcióval bíró gépek, nagyobb kapacitás, gyorsaság), így ezek élettartama egyre rövidebb. Sajnos a lecserélésük pedig nagyon nem környezettudatos. Akinek mondjuk számítógép szükségeltetik a munkájához, az egy idő után mindig cserélni kénytelen.

Az elemeknél tölthetőeket, az izzóknál energiatakarékosakat használunk.

A konyhai szerves hulladékot komposztáljuk és szelektíven gyűjtjük a szemetet.


10. Olvasd el a címkéket!

Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel

Lehetőség szerint helyi terméket vásárolok. A Fair trade nekem drága, még akkor is ha etikai szempontból helyeslem ezt a filozófiát.

Összegzésként: én arra szeretnék törekedni, hogy minél kevesebb dolgot kelljen pénzért vennem.

Továbbadom a feladványt: Gabriellának, Alkotó Orsinak, Sokgyerekes Orsinak, Vegavarázsnak és Kiskuktának.

6 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Köszönöm, hogy válaszoltál ::)))))))
Olvasgatva a többiek válaszai, egyre inkább az az érzésem, hogy nálunk a közlekedéssel nagy gondok vannak, és ez független attól hogy ki hol laki, Város, község , falu.

erős ildikó írta...

Elgondolkodtató volt a válaszod, köszönöm. Sok olyasmiről írtál, ami nekem eszembe sem jutott - a téma jóval szélesebb tehát, mint ahogy első ránézésre tűnt (nekem.)

Gabriella írta...

Szia Renáta,

Köszönöm szépen a felkérésednek, aminek már eleget is tettem. De bevallom, hogy ez alkalommal teljesen átértelmeztem a játékot. Remélem nem haragszol. De az a szó, hogy tudatosság annyi mindent kihoz belőlem, amiket mostanában észlelek, látok. És sajnos nem feltétlenül a gasztronómia terén. Szóval bocs, hogy teljesen más irányba tereltem el a témát.

Puszi, Gabriella

Feli írta...

Tényleg jó ötlet ez a táska!
Nagyon jókat írtál!
Az embereknek meg kell változniuk!!!

Renata Kalman írta...

Köszönöm Gabriella!
Inkább értékelem ezt a másfajta megközelítési módját a témának, azt hiszem van még miben fejlődni, mindenhol.

Renata Kalman írta...

Feli!
Köszi!
Szerencsére van is, aki hordja a táskákat!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger