Csokis-krémes süti (vegán)

2010. április 4., vasárnap

Hagyományos ízvilág reformosítva.



Hozzávalók:

90 dkg liszt (60 dkg tönköly+ 20 dkg finomliszt+ 10 dkg szójaliszt)
csipet só
20 dkg margarin
15 dkg barna cukor
1 ek vaníliás cukor
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 dl tejben vagy vízben feloldott 1 csg (15 g) szalalkáli
+víz


Töltelékek:

Krém:
5 dl növényi tej
4 ek búzadara
2 ek cukor
8 dkg margarin

Lekvár (közepesen kemény állagú)

Tetejére:

csokimáz



Elkészítése:

A tésztát összeállítom, annyi vizet teszek hozzá, hogy összegyúrható legyen.
4 felé osztom és vékony lapokká kinyújtom.

Sütőpapírral kibélelt nagy méretű, nem magas falú tepsiben (eredetileg tepsi hátulján) egyenként megsütöm.

A sütő 180 °C legyen és addig süssük, hogy ne kapjon még barnás színt, mert akkor már égett.

Közben elkészítem a krémet:

A tejben elkeverem a búzadarát és cukrot és felfőzöm. Jól sűrűsödjön be. Mikor kicsit kihűlt, hozzáadom a margarint. Alaposan elkeverem.

A megsült lapokat megtöltöm, az első tetejére a kihűlt krém kerül, rá a 2. tésztalap, majd a lekvár, ezt követően a 3. tésztalap, ismét krém, majd a 4- tésztalap.

A tetejét pedig olvasztott csokimázzal vonom be.

-----------------------------------------

Pour Virginie:

Gâteau à la crème (avec du sel d’ammonium)

Un gâteau au goût traditionnel hongrois, un peu remanié.

Ingrédients:

Pâte:

900 grammes de farine (600 g de farine d’épeautre, 200 g de farine d’usage, 100 g de farine de soya)

un pincée de sel

200 g de margarine

150 g de sucre brun

Le jus d’un demi citron

1 zeste râpé d’un citron

15 g de sel d’ammonium dilué dans 2 décilitres d’eau

+eau


Crème pour le remplissage:

5 décilitres de lait végétal

4 cuillères à soupe de semoule de blé

2 cuillères à soupe de sucre brun

80 grammes de margarine


De la confiture d’abricot (il faut qu'elle ne soit ni trop liquide ni trop ferme)


Sur le gâteau: glaçage de chocolat


Préparation:

Je mélange les ingrédients pour la pâte. Je la coupe en 4 morceaux et j’étale chaque morceaux à plat.

Je les cuis un par un sur un plat dans un four à 180 °C. Attention! La pâte ne doit pas être brune, elle ne doit pas bruler.

Pendant ce temps, je prépare la crème. Je mets la semoule de blé et le sucre brun au lait végétal. Je fais cuire et je surveille qu’elle épaississe.

Ayant refroidie un peu, j’y ajoute la margarine.

Je tartine les morceaux de pâte cuits et j’alterne les couches comme un mille-feuille. J’étale la crème sur le premier morceau et je recouvre avec un second. J’étale la confiture sur ce second et je recouvre d’un autre. J’étale la crème sur la troisième couche et je recouvre du dernier morceau de pâte. Je mets le glacage de chocolat fondu sur la dernière couche.

J’attends pour que le glaçage prenne et je le coupe à l’aide d’un couteau chaud.

Le gâteau de Virginie

11 megjegyzés:

duende írta...

Csodásan néz ki! :) (És igazi csoki van rajta! :))) )
Szuper a recept, ki fogom próbálni.

Nagyon szép Ünnepet kívánok Nektek!

Virginie írta...

Merci Renata, Je suis vraiment touchée. Justement je me demandais que cuisiner pour Pâques, et étais à la recherche d'une recette d'un autre Pays, pour changer de traditions. Je fais ton gâteau pour demain et te tiens au courant. Ce sera mon premier gâteau hongrois d'ailleurs. Mille mercis encore.

Kata írta...

Húú, de jól néz ki, mint egy normál süti, csak jóval egyészségesebb:)

Kellemes ünnepeket kívánok nektek!

Virginie P. írta...

Coucou Renata,
J'ai essayé la recette aujourd'hui même, c'était très bon et, effectivement, différent de tous les gâteaux que j'avais mangés jusqu'alors. J'en parle demain ou mardi je pense.

Renata Kalman írta...

Duende, Kata!
Köszi!
Nektek is szép ünnepet!

Renata Kalman írta...

Virginie!
Je suis tres heureuse que tu l'aies préparé!
Je suis curieuse de voir la photo.

Il y a une autre version de ce gateau avec du miel (ce dont je t'ai parlé), mais cette fois-ci j'ai opté pour le sucre).
Il se peut que je vais le faire dans un peu de temps.

Virginie írta...

Coucou Renata ! Voici donc le gâteau : http://absolutegreen.blogspot.com/2010/04/millefeuille-de-paques-hongrois.html
Comme tu verras, je me suis un peu trompée en étalant la pâte à gâteau : la surface du biscuit est irrégulière. Hum hum !

Unknown írta...

Szeretném megkérdezni, hogy a 10 deka szójalisztnek van-e szerepe, esetleg kihagyható-e vagy pótolható talán más liszttel? Köszönöm!

Renata Kalman írta...

szia!
A szójaliszttől kicsit lazább lesz az állaga, de ha nincs, helyettesítheted másfajta liszttel is.

Unknown írta...

még egy kérdés: szalalkáli helyett sütőpor vagy szódabikarbóna alkalmazható-e? nagyon köszönöm!

Renata Kalman írta...

Igen :)
csak egy kicsit más lesz tőle az állaga.
Nekem a tapasztalatom szerint a szalalkálitól lesz a legpuhább, habár elég "szagos" mikor sül, sokan idegenkednek is tőle, de elillan a szag. A süti állaga viszont nagyon puha lesz, később is. Én szeretem használni.
Utána a szódabikarbónáé puhít, de ha azt túladagolod, akkor érződik belőle a szódaíz.

De van több más ehhez hasonló sütireceptem is, pl. a honlapon ez:

http://www.lettudatos.com/mezes-zserbo-reformosan.html

illetve még két másik hasonló is.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger