Vegetariánus étkezés a gyakorlatban

2010. szeptember 3., péntek

Alapelvek


Sokan nem tudják elképzelni, hogy mit esznek nap mint nap a vegetariánusok, s azt hiszik, hogy csupán kiveszik a húst az ételekből. Lehetne így is, de ez csupán a hús kiiktatása lenne, mely egyoldalú és kiegyensúlyozatlan étrendet eredményezne.




A jól összeállított vegetariánus étrend viszont egyáltalán nem ilyen. Ha Indiát vesszük példának, ott a lakosság egy része generációk óta él vegetariánus étrenden, olyan fogásokon, amik eleve hús nélkül „lettek kitalálva”.
Mégsem érezzük úgy, hogy hiányozna valami ezekből az ételekből, mert úgy komplett egészek, ahogy vannak.

De nem kell kizárólag Indiára fókuszálnunk, ha valakit nem vonzanak az indiai alapanyagok vagy fűszerek, hiszen az európai ételek is lehetnek teljesek, kiegyensúlyozottak, hús nélkül is.
Szerencsére ma Magyarországon nem fenyeget az a veszély, hogy nem kapható elegendő és változatos alapanyag a hús nélküli főzéshez.

Igaz, hogy 20-30 évvel ezelőtt még a szójakocka vagy granulátum volt az egyetlen hús-alternatíva, de azóta rengeteg minden változott. Ha valaki húshelyettesítőt keres, az választhatja például a szejtánt (búzahús), a gabonakolbászt, a tofut is.

De nem is szükséges mindenáron megkreálnunk a hús növényi változatát, azaz pontosan megtalálni az adott étel növényi megfelelőjét (szejtánpörkölt, tofus paprikás krumpli, rántott szejtán stb.) hanem inkább egy kiegyensúlyozott étrend kialakítása lenne a cél.

Viszont, aki mégis egy hagyományos étel növényi változatát keresi, az megvásárolhatja vagy akár házilag is elkészítheti a hústermékek növényi alternatíváját is, pl. gabonafelvágott, gabonasonka, szójatepertő stb.


Miből áll egy vegetariánus étrend?


Alapanyag szempontjából:



  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Hüvelyesek
  • Gabonafélék
  • Magvak
  • Csírák
  • Lakto vegetariánusoknak: tejtermékek
  • *Vegánoknak: növényi tejek és tejtermékek
Teljes cikk: www.lettudatos.com

0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger