Télire való a fagyasztóban

2008. július 18., péntek

Minden évben megtöltöm a fagyasztószekrényeket kertben termesztett illetve vásárolt terméssel. Idén úgy tűnik ismét a zöldbab fogja uralni a palettát.

Természetesen ültettünk mást is, de azok elfogytak leszedés után, s nem sok maradt eltevésre. Nem tudom mi az oka, de zöldbabból mindig sokat tudok leszedni (vagy azért mert ehhez kell a legkisebb tehetség, mármint ültetés-gondozás szempontjából :) vagy mert ez a föld ezt szereti?).

De tény és való, hogy idén a borsó egy leszedés után elsárgult, a cukkinik alig élnek, a répa is satnyácska és még sorolhatnám…

Ideköltözésünk előtti nyáron már használtuk a kertet és rengeteg cukkinink termett, meg cékla, és még sok más. Kezdő kertészként nagy inspirációt adott a remény, hogy ha majd helyben élünk, akkor mi minden lesz. 6 év távlatából megállapíthatom, hogy évente változik: mi ígérkezik jónak.

Falun nőttem fel, de nem sokat értettem a föld-munkához, a növényeket sem igen tudtam megkülönböztetni (petrezselyem-zeller), a főzés elsajátítása még alapfokon is kimaradt. Az évek során viszont megváltozott a gondolkodásmódom és ezt az életmódot érzem igazán közelállónak hozzám. A világ is változott persze, hisz ami engem annyira a városhoz kötött (könyvek, kultúra stb.), ahhoz ma már máshogyan is hozzá lehet férni.

De visszatérve a fagyasztásra (aki nem híve a fagyasztásnak, az ugorja át ezt a bejegyzést): a cukkinit gyalulva teszem el, a paradicsomot egészben (levesbe illetve „pörkölt” alapnak szejtánhoz vagy szabdzsikhoz), paprikát félbevágva (leveshez), illetve egészben tölteni valónak, a zöldbabot másfél centis darabokra vágva blansírozás után, a borsót (ha nagyon zsenge, akkor blansírozás nélkül), a gyümölcsöket: meggy, barack, ribizli, szilva, pedig zacskóba téve (gyümölcslevesnek, süteményhez vagy gombóchoz).

A málnát, epret pedig műanyag dobozkákba teszem, mert zacskóban könnyebben sérül.


A blansírozás menete:

Ennek a rövid hőkezelésnek az a célja, hogy megakadályozzuk az alapanyag romlását, valamint íz- és színváltozását. Egy akkora lábosba, amekkorába a szűrő belefér, vizet forralunk. A megtisztított és megfelelő méretűre feldarabolt zöldségfélét a szűrőbe tesszük, majd a felforralt vízbe tesszük a szűrőt és néhány percig ott tartjuk. Elegendő pár percig melegíteni, ne főzzük meg a zöldséget! Kivesszük és azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább.
Lecsurgatjuk, kihűtjük, majd bezacskózzuk és mehet a fagyasztóba.


Az első adag zacskók már bekerültek: sok zacskó meggy, zöldbab, kevés borsó, néhány zacskó paradicsom, pár doboz eper, ribizli, málna. A többiek meg érés/érkezés szerint fogják elfoglalni helyüket.


2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szia Renáta,
Már egy ideje olvaslak. :-)))
Küldtem neked szép üveggolyókat...
Üdv, Gabriella

http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/

Renata Kalman írta...

Szia Gabi! Üdvözöllek!
Köszi a golyóbisokat itt is!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger