Disznóparéj a konyhában, azaz mire jó az amarant?

2008. október 6., hétfő

A disznóparéjfélék családjába tartozó növénynek, az amarantnak magja és lisztje rost-, kalcium-, vas-, vitamin- és fehérje-tartalom tekintetében felülmúlja a hagyományos gabonaféléket. Az amarant-fehérje különösen gazdag lizinben (aminosav), amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik.

A vegetáriánusok ellen felhozott érvek egyike az, hogy nem megfelelő aminosav-összetételű illetve fehérjében szegény táplálkozást folytatnak.

Ez a kitétel nem általánosítható, mert megfelelő ételtársítással –ami különösebb erőfeszítés nélkül megvalósul- elkerülhető ez a veszély. Az itt leírtakat ismételve, azaz hüvelyes és gabona, illetve olajos magvak és hüvelyes együttes fogyasztása komplett, teljes értékű fehérjét eredményez. Tehát nem indokolt mindenáron húst fogyasztani ennek biztosításához.

Az amarant- és a búzaliszt keverékében a fehérje összetétel majdnem ideális. Az ilyen keverékből készült élelmiszerek élettani és beltartalmi jellemzői kiemelkedően jók (egy majdnem teljes aminosav-választékot kapunk), és az egészséges táplálkozás követelményeit sokkal jobban kielégítik, mint a hagyományos termékek.

A fenti leírás egy részét innen idéztem, ugyanitt olvashatók további részletes információk az amarantról.

Fotó itt látható, ezen felül érdemes elolvasni az ott leírt történetet is (A rózsa és az amarant)...2 megjegyzés:

Varga Ágnes írta...

Én Görögországban ettem mennyei eledelt disznóparéjból.ők VRITLO-NAK NEVEZIK:a kb 40 centis hajtásait bő vízben megfőzik...leszűrik,1-2 kanál olivát, és egész citromot csavarnak rá. Ennyi. Senki ne ítélkezzen ,amíg meg nem kóstolta.A német turisták is kedvelik.
ágnes

Renata Kalman írta...

Szia Ági!
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Nem tudom, hogy a nálunk növő disznóparéj egy és ugyanaz vajon vele? Eddig még csak mag formájában ettem, pedig szívesen megkóstolnám én is, amiről írtál!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger