Disznóparéj a konyhában, azaz mire jó az amarant?

2008. október 6., hétfő

A disznóparéjfélék családjába tartozó növénynek, az amarantnak magja és lisztje rost-, kalcium-, vas-, vitamin- és fehérje-tartalom tekintetében felülmúlja a hagyományos gabonaféléket. Az amarant-fehérje különösen gazdag lizinben (aminosav), amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik.

A vegetáriánusok ellen felhozott érvek egyike az, hogy nem megfelelő aminosav-összetételű illetve fehérjében szegény táplálkozást folytatnak.

Ez a kitétel nem általánosítható, mert megfelelő ételtársítással –ami különösebb erőfeszítés nélkül megvalósul- elkerülhető ez a veszély. Az itt leírtakat ismételve, azaz hüvelyes és gabona, illetve olajos magvak és hüvelyes együttes fogyasztása komplett, teljes értékű fehérjét eredményez. Tehát nem indokolt mindenáron húst fogyasztani ennek biztosításához.

Az amarant- és a búzaliszt keverékében a fehérje összetétel majdnem ideális. Az ilyen keverékből készült élelmiszerek élettani és beltartalmi jellemzői kiemelkedően jók (egy majdnem teljes aminosav-választékot kapunk), és az egészséges táplálkozás követelményeit sokkal jobban kielégítik, mint a hagyományos termékek.

A fenti leírás egy részét innen idéztem, ugyanitt olvashatók további részletes információk az amarantról.

Fotó itt látható, ezen felül érdemes elolvasni az ott leírt történetet is (A rózsa és az amarant)...



2 megjegyzés:

Varga Ágnes írta...

Én Görögországban ettem mennyei eledelt disznóparéjból.ők VRITLO-NAK NEVEZIK:a kb 40 centis hajtásait bő vízben megfőzik...leszűrik,1-2 kanál olivát, és egész citromot csavarnak rá. Ennyi. Senki ne ítélkezzen ,amíg meg nem kóstolta.A német turisták is kedvelik.
ágnes

Renata Kalman írta...

Szia Ági!
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Nem tudom, hogy a nálunk növő disznóparéj egy és ugyanaz vajon vele? Eddig még csak mag formájában ettem, pedig szívesen megkóstolnám én is, amiről írtál!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger