Káposztafészekbe bújtatott gombócok

2009. február 13., péntek

Az előzményekhez tudni kell, hogy gyerekkoromban nálam az utált ételek (tudom nem szép így fogalmazni) listáját a székelykáposzta vezette. Pedig szinte minden héten egyszer elkészült ez a savanyúan gőzölgő, húsos étel.

Már régóta a terveim között szerepelt, hogy megpróbálom átalakítani úgy, -mint ahogy sok ételnél sikerül is-, hogy a "jó" dolgokat kimentve, legyen belőle egy finom (és lehetőleg egészséges) étel.
Alapreceptem nem volt hozzá, csak az vezérelt, hogy valamilyen káposztás főétel legyen savanyú káposztából belevaló „feltéttel” vagyis betéttel, töltelékkel.

A család többsége ugyan nem sorolta be rögtön a kedvencei közé (legyek optimista: még nem), de a fogyasztók táborából végül két fő határozott tetszését fejezte ki.
Ez pedig lelkesít valamelyest, hogy mégiscsak megérte a próbálkozás.




Hozzávalók:

1 csg savanyú káposzta
körömnyi babérlevél
1 mk köménymag
rizsliszt
növényi joghurt


Gombócok:

2 marék szójagranulátum
3 kis szelet kenyér
¾ sárgarépa
fél fej hagyma
½ mk borsikafű vagy késhegynyi bors
1 tk pirospaprika
1 tk só
2 ek kukoricakeményítő
zsemle- (kenyér)morzsa



Elkészítése:

A savanyú káposztát alaposan kimosom. Egy lábasba teszem, felengedem kétszeres mennyiségű vízzel, beledobom a babérlevelet és a köménymagot. Felforralom. Mikor forr, takaréklángra veszem és beleeresztem az előzetesen elkészített gombócokat.
Mintegy 20 percig főzöm. Majd rizsliszttel elkevert vízzel behabarom.
Tálaláskor növényi joghurttal ízesítheti, aki kívánja.




Gombócok:


A kenyeret és a szójagranulátumot beáztatom. Mikor teljesen beszívta a vizet, hozzáadom a reszelt sárgarépát és a fűszereket (apróra vágott hagymát, borsikát, pirospaprikát, sót) és jól összekeverem.
Ha nem áll össze (nem áll össze), ezért adok hozzá 2 lapos evőkanál kukoricakeményítőt és kevés száraz zsemlemorzsát.
A masszából gombócokat formázok és a fent jelzett módon beleteszem a káposztás lébe.

9 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szerintem ne add fel a család tesztelését, előbb-utóbb egyhangúlag belátják majd, hogy a káposzta finom dolog, szinte minden formában.
Érdekes egyébként, mi a székelykáposztát (meg általában a káposztás ételeket) nem habarjuk be.

duende írta...

Ez tök jól néz ki, Reni!

Mikor vegetáriánus voltam, én is sokszor készitettem húsmentes székelykáposztát.
Viszont én nem szeretem a szóját, úgyhogy babbal szoktam csinálni. A babot készitem el úgy, mint a pörköltet szokás, aztán felöntöm vizzel, bele a savanyúkáposztát és összefőzöm. Végül egy nagyon vékony rántással szoktam befejezni.

Kata írta...

Én simán szejtánkockákkal szoktam csinálni és nagyon szeretjük! Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt :o)

Renata Kalman írta...

Sziasztok!
Napmátka!
Igyekszem megszerettetni, a cékla például már elég népszerű a család többi tagjánál is.

Duende, Kata!
Babbal igazán laktató lehet!
Én sem igazán ragaszkodok a szójás verzióhoz, de ez bizonyult most a legkézenfekvőbbnek (idő miatt).

Kata! Igazi kuriózum vagy, mert még nem nagyon hallottam mástól, hogy gyerekkori kedvence volt. :)

Milene írta...

Off:
Játszani hívlak:http://zsannamanna.blogspot.com/2009/02/mi-lennek-ha.html

Kata írta...

Amin vagy amiben tejföl volt, az nekem mind nagy kedvenc volt :o)))) De a káposzta tényleg nagyon!

Renata Kalman írta...

Kata!
Én is szerettem a tejtermékeket. A tejfölös kenyér pl. magában is jó volt! :)

Cukroskata írta...

Pár évig mi sem ettünk húst. A töltött káposzta töltelékét úgy készítettem, hogy a gombát megfőztem pörköltnek, összekevertem félig főtt rizzsel, és ebből a masszából csináltam kis gombócokat,vagy káposztalevélbe töltöttem. Mindenkinek ízlett.

Renata Kalman írta...

Kata!
Köszönöm az ötletet, jól hangzik!
Biztosan más ízt kölcsönöz az ételnek.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger