Bundázott zöldségek - Pakora

2009. július 22., szerda

Évszaktól függetlenül igen népszerűek nálunk a bundázott zöldségek. Ezek alapanyaga elég széles körű, kezdve a tökfélékkel (cukkini, spárgatök, patisszon), aztán kiváló erre a célra a padlizsán, a keresztesvirágúak (karfiol, brokkoli, kelbimbó), a zeller, sárgarépa, burgonya, tofu, sütőtök, karalábé, paprika.



A melegebb időben a bundázott zöldségeket pakoraként készítem el, azaz keverek egy sűrű masszát sárgaborsóliszt és fűszerek felhasználásával, majd ebbe forgatom bele a feldarabolt zöldségeket. A karfiol, a brokkoli és a kelbimbó esetében előpárolást végzek, mert egyébként nyers maradna a sülés után.

A téli időszakban kicsit vastagabb bundát készítek, vagyis a sárgaborsómasszába történő beleforgatás után még magvakkal (lenmag, szezámmag) elkevert zsemle- vagy kenyérmorzsába is belehempergetem a zöldségeket és így sütöm ki őket. Ez inkább a nyugati verzióra hasonlít, a panírozáshoz (habár nem forgatom tojásba) és inkább rántott zöldségnek lehetne nevezni.

A pakora származását tekintve Indiából terjedt el, az indiai recepteket tartalmazó szakácskönyvek egyikéből sem hiányozhat ez az igen népszerű sós csemege.

A massza fűszerei tekintetében nem egységesek az egyes receptek, de mindegyikben szerepel kurkuma, hing (asafoetida) és koriander.

Egyesek összetevői között megjelenik:

a fahéj, szerecsendió, ánizs, illetve a paprika, a római kömény és a kalonji (fekete hagymamag).




A liszt fajtáját illetően az eredeti receptek csicseriborsólisztet (besan) javasolnak, illetve ennek híján a sárgaborsólisztet. Én többnyire az utóbbiból készítem, melynek igen egyszerű oka van, jóval olcsóbb.
Ha egyikkel sem rendelkezünk, akkor megpróbálhatjuk kukoricaliszttel is készíteni.

Az eredeti pakora recept a hozzávalók között kevés sütőport is megemlít, de én ezt nem szoktam hozzá használni illetve a pakorák kisütését ghíben (tisztított vaj) végzi, én viszont olajban sütöm ezeket a csemegéket is.

Az idei nyár bőséges termésének köszönhetően (lásd előző poszt képe) ma csillagtökből (patisszon) készült nálunk a pakora.


Hozzávalók:

Tetszőleges fajtájú megtisztított és feldarabolt zöldségek (lásd a bevezető szövegben szereplő tippeket)
olaj

Panírozómassza:

20 dkg sárgaborsóliszt
1/2 ek pirospaprika
1 mk koriander
2 mk kurkuma
1 mk hing (asafoetida)
1 mk őrölt kalonji (fekete hagymamag)
1 tk só
víz


Elkészítése:

A lisztet és a fűszereket összekeverem, majd annyi vizet adok hozzá (nagyjából 3 dl kell), hogy egy olyan állagú masszát kapjak, ami keverhető, ugyanakkor nem túl híg. Kicsit sűrűbb legyen, mint a palacsintatészta.
A zöldségeket belemártom ebbe a masszába, majd bő, forró olajban kisütöm.



Célszerű megvárni, míg a zöldségek az előkészítés után megszáradnak, vagy törölgessük meg papírtörlővel, mert különben sülés közben ledobják magukról a tésztamasszát. Sózni is ezért nem szoktam sütés előtt őket, mert levet eresztenek és szintén lejön róluk a panírozómassza.

Egyszerre ne tegyünk túl sok sütésre szánt zöldséget az olajba, mert lehűti az olajat és a zöldségek megszívják magukat zsiradékkal.

A pakora feltétként fogyasztható főzelékekhez, köretek mellé, főételek kiegészítője lehet, illetve magában sós csemegeként valamilyen saláta kíséretében vagy mártással fogyasztható.

Pakora készülhet gyümölcsből is, ebben az esetben fűszerek közül fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, ánizs kerüljön a masszába.

Kapcsolódó receptek: itt

17 megjegyzés:

irisz írta...

mostmár lassan rászánom magam, h. kipróbáljam, nagyon jól hangzik!

Ancsika írta...

Remek étel, a nyári melegben!!! :) Hétvégén biztos csinálok egy pár félét! Köszi a tippet :)

ilike írta...

Több helyen néztem sárgaborsó lisztet, de nem kaptam. Itt nálunk még pálmazsírt és sörélesztőpelyhet sem lehet kapni. A boltos fiú meg akart győzni arról, hogy csak ízesített pálmazsír létezik. Ez így van?

Végigolvastam a blogjaidat (legalábbis kettőt ) , meghallgattam a rádió adásokat is amiben szerepeltél. Sőt, a férjem is hallgatta rejtvény fejtés közben. :D

Ugyan én megrögzött híve vagyok a húsnak, de sok jó receptedet kiírtam, mert nagyon változatos a főztöd. Anyósomnak is van malma, tőle szoktam tönkölylisztet kapni, de én elég nehezen kezelhetőnek tartom ( a lisztet) , de talán többféle liszt keverékét kell alkalmazni, ahogyan te teszed ha jól emlékszem.

KryaSpirit írta...

Már megint egyezik az ízlésünk, én is nagyon szeretem a pakorát! Posztoltam is nemrégiben a receptet. Azt ugyan nem tudtam, hogy a nedvesség hatására dobja le a bundát, de régebben előfordult velem. Ezért a múltkor úgy oldottam meg, hogy lisztbe forgattam, mielőtt a masszába ment. Így a besózás sem okozott gondot.

erős ildikó írta...

Pont holnapra gondoltam, hogy valamilyen bundában megsütném a nemrég vett padlizsánokat. Nekem kukoricalisztem van, azzal szeretném kipróbálni, és tojás nélkül, tehát valami hasonló dolog, mint ez a pakora, igen jólesne.
Meglátjuk, milyen lesz.
A zöldségek előfőzésével kicsit megleptél, mert pl. a rántott karfiolhoz én nem szoktam megpárolni a zöldséget, nyersen panírozom (igaz, a nagyobb rózsákat kisebbekre szedem.)

Blogger írta...

a szó olvasatán "pakora" azonnal India jutott eszembe... Mennem kell...muszáj! :)
Köszönöm a tippet egyébként és is, ha sikerül egy kis időt szakítanom mostani rohanó életemben, akkor feltétlenül kipróbálom!

duende írta...

Nagyon szeretem! :)
Én nem sózom be, inkább a bundatésztába teszek kicsivel több sót.

Renata Kalman írta...

Irisz, Mian!
Rajta!

Benzsi!
Igen, ez jó ötlet.

Napmátka!
A padlizsánt ellenőrizd, hogy nem keserű-e. Habár még nem hiszem. Akkor keserű, ha már öreg, jó nagy magok vannak benne és olyan csontos állagú, nem olyan hersegő friss.
A karfiolt éppen csak előpárolom kicsit, lyukas edényben.
A kisebbek inkább így eszik meg.
Mondjuk a kelbimbót nem szeretik, semmilyen formában.

Renata Kalman írta...

Ilike!
A lisztekkel kapcsolatban:
Nagy előny, hogy van a családban malom, ahol tudsz őrölni. Egyrészt frissen őrölt liszted van, amiben ott vannak a vitaminok, az őrlés közben felszabaduló csíraolajtól pedig finom illatos lesz a liszt!
Másrészt: jóval olcsóbb!

Sokak azért nem tudnak teljesen átállni a teljes kiőrlésű lisztre, mert a boltban vásároltat drágállják vagy megjárnak vele: molyos vagy öreg, dohos lisztet vesznek a sok pénzükért.
Aztán a család sem mindig nyitott a 100%-osan teljes kiőrlésű dolgokra. Nálunk is azért szerepel egyes receptekben még a finomliszt. De optimista vagyok. Főleg akkor használom, ha vendégeknek készül.

A lisztfajtákról:
A tönkölyliszt a legértékesebb mindegyik közül!
Magas a fehérjetartalma, a benne lévő sikér miatt jól nyújtható, rugalmas, jó vele dolgozni.
Tápértéke is állítólag a legjobb a gabonák közül.

Ezzel lehet a legjobb szerkezetű kenyeret és süteményt sütni, mert nem annyira tömör, mint pl. a sima búzából készülő, habár a sima búzánál sem feltétlenül az, mert minden relatív.
Ha nincs tönkölyliszt, akkor én a sima búzaliszthez keverek 2-3 ek szójalisztet, mert a szójaliszt is magas fehérjetartalmú, ez is könnyebbé teszi a tésztát.

A zablisztet inkább süteményekbe használom. Ez is magas fehérjetartalmú, de kenyérsütésre nem igazán jó.

A rozslisztet kenyérbe kizárólag kovásszal készítem.
Illetve lepényekhez használom, az árpaliszttel együtt.

A kukoricalisztet pudingkészítéshez, levesbetéthez, illetve édes morzsákhoz használom.

Rizslisztet is többnyire pudingokhoz.

A hüvelyesek lisztjét pedig
(sárgaborsó, csicseri) főleg panírozáshoz, mint ahogy ebben a receptben is van.

Van még hajdina-, kölesliszt és néhány más, kevéssé ismert fajta, ezeket inkább alkalomszerűen használom, nem napi szinten.

Pálmazsír: a kisebb kiszerelésben kapható (fehér dobozos, 250 g-os) bioboltban, reformboltban kapható. A nagy, fémvödrös, 2 l-es pedig bevásárlóközpontokban, én a Cora-ban veszem és a felirata: Fritőzolaj, alatta van kisebb betűkkel, hogy 100%-os finomított pálmaolaj.
Az olajoknál található.

Nekünk ez gazdaságosabb, mert ugyan nem sütök ebben mindent, de a pástétomkrémeket ezzel készítem, a hűtőbe betéve kicsit megszilárdulnak, nem folyós állagúak maradnak.

Amire a boltos fiú gondolhatott, az valószínűleg az ún. Vegazsír, amiből ha jól tudom van libazsír ízű és még egy másik, kis üvegben kapható, nagyjából 6-700 ft, ennek alapja tényleg a pálmazsír, ami fűszerezve van és kenyérre kenhető.

http://shop5.unas.hu/shop_ordered/5588/shop_pic/unas_929147.jpg

Hosszú ideig mi is ezt vettük, de én nem szeretem, mert nekem túl fűszeres volt, a többiek szerették.
Na meg nagyon drága, ezért is álltam rá a házi készítésre.

A sörélesztőpehely szintén reformboltban kapható:
http://veganet.hu/admin/pictures/pro_664.JPG


A tönkölylisztet, ha nehezen kezelhetőnek tartod, esetleg használd előbb a finomliszttel mondjuk fele-fele arányban, majd fokozatosan növeld felfelé a tönkölyliszt arányát.

Köszi szépen, nagyon megtisztelsz, főleg azon lepődtem meg, hogy a férjed is hallgatta, tényleg nagyon örülök!

Renata Kalman írta...

Duende!
Stimm, én is!

Renata Kalman írta...

CES!
És még a dahl-hoz is illik, szigorúan vöröslencséből!
:)

erős ildikó írta...

Kicsit másképp alakult a mai nap, mint ahogy terveztem, így nem lett bundázás, csak megsütöttem a padlizsánt (még egészen zsenge volt.)
De legközelebb már tényleg bundázva szeretnék valamilyen zöldfélét...

ilike írta...

Renáta, köszönöm kimerítő válaszodat! :)

Ma kipróbáltam a rizs főzését kurkumával. Érdekes egybeesés, hogy Nálad rendszeresen előfordul ez a fűszer, és nemrég kivettem a könyvtárból egy táplálkozással kapcsolatos könyvet, és abban említi a kurkumát, mint az egyik "rákellenes" fűszert.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Láttam Nálad és tetszik nagyon az étel!


Ilike!
A kurkumát valahogy nagyon szeretem és tényleg gyakran használom.

KV írta...

Egyszer találtam egy pakora receptet az interneten: búzaliszt (ettől marad fenn a bunda), kukoricaliszt (ettől lesz ropogós) és csicseriborsóliszt (ez adja a vastagságát) elegyéből készült a bunda. Nagyon jól sikerült, ami korábban nem nagyon. Sajnos azóta nem találtam meg a receptet (az arányokkal). Nem ismeri véletlenül valaki? Köszi!

Renata Kalman írta...

Viki!
Így együtt nem hallottam, viszont van olyan recept, ahol felerész finomliszt fele sárga- vagy csicseriborsóliszt kell hozzá.
Lehet, hogy egyharmad arányban kellene, amit említesz...

KV írta...

Igen, én is harmadban próbálkoztam másodjára emlékezetből, de nem lett annyira tökéletes, mint először. Majd még kísérletezem...

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger