Natúr sárgabaracklekvár

2009. július 11., szombat

Elkészültem a lekvárokkal is. Idén igazán hálásak lehetünk a természetnek és az időjárásnak, mert kegyes volt hozzánk. Nem is tudom mikor ettem utoljára ennyi és ilyen zamatos sárgabarackot.





Hozzávalók:
sárgabarack
literenként számítva 1/2 tk agar-agar






Elkészítése:

A barackokat megmosom, kettéválasztom, kiveszem a magját. Turmixgépbe teszem és összeturmixolom.
Befőzőlábasba öntöm a sűrítményt és felforralom.
A főzés közben keletkezett habot eltávolítom.
Agar-agarral besűrítem. Mivel maga a turmixolt gyümölcs leve sűrű, ezért nem kell sok az agarból.

Kevés vízben elkeverem az agar-agart és lassan a lekvárhoz öntöm. Nagyjából 2 perc után elzárom a gázt.

A sárgabaracklevet pedig úgy készítem, ahogy az őszit.


18 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik ez a natúr eljárás. Az agar-agar-tól eddig húzódoztam, de a lekvárod most lenyűgözött!

erős ildikó írta...

Ja igen: a gyümölcspektines zseléfix készítményekkel más lenne az állaga?
A Tiédnek milyen?

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Nem tudom...:( még azzal sosem csináltam. Mikor anno elkezdtem befőzni, akkor nem tettem bele sűrítő anyagot. Ennek következtében hígabbak voltak a lekvárjaim. Állásukban kicsit besűrűsödtek ugyan, de nem voltak azok a megszokott állagú lekvárok.
Aztán mióta teszek bele agart, így sűrű lesz, de nem viszem túlzásba a belerakott mennyiséget.
Pluszban még azért is más, mert én benne hagyom darabosan a gyümölcsöt (turmixolás után nem szűröm le vagy nem passzírozom át), ezért emiatt is kicsit más a megszokottnál.
Miután elkészül és üvegekbe töltöm, állásában még sűrűsödik.

De majd kibontok egyet és lefotózom.

Az agar drága ugyan, de mivel szezonálisan használom csak és nem sokat belőle, s nagy tételben veszem, így kiadom ere a pénzt.

szepyke írta...

Az agar-agarnak semmilyen mellékíze nem jön ki a lekvárban? Még nem használtam soha.

erős ildikó írta...

Csak akkor bontsd ki, ha egyébként is...
Én a darabos és hígabb lekvárokat szeretem, nem a zselészerűt.
Ezért is faggatózom.
Igazából az érdekel, hogy miért pont agar-agar, miért nem gyümölcspektin, vagyis a zselés kocsonyaállagot el lehet-e kerülni ezzel az agarral (mert jó lenne...), s hogy így is eláll a lekvár, vagyis a cukrot meg lehet úszni...(?)

KryaSpirit írta...

Tavasz óta azt tervezem, hogy idén nyáron nekilátok a lekvárfőzésnek, de még egyetlen üveggel sem tettem el. valahogy nem merek belevágni, mert mi van, ha rosszul csinálom és tönkre megy, vagy nem lesz finom. Folyton olvasgatom, hogy te hogy csinálod, mert nagyon szimpatikus ez a cukornélküliség, meg a tartósítómentesség. Már kifutott az eper, a cseresznye, utolsókat rúgja a málna és a meggy és én még mindig csak tervezgetek. Valaki hátsón rúghatna, hogy lépjek már a tettek mezejére.

Renata Kalman írta...

Szepyke!
Nincs mellékíze, abszolút!

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Hamarosan...
A zselésítővel nem próbálkoztam, mert valahogy idegenkedtem tőle, habár tudom, hogy nem azonos a zselatinnal, ami állati eredetű. Ez úgy tudom gyümölcspektinből van. Valahogy nem akartam használni.
Egyébként mit tartalmaz konrkétan még az a fjata eltevő?

Cukor nélkül abszolút eláll, jó édes gyümölcsöm van. A forralás és a fejreállítás miatt elég jól légmentesül. Jól záródó fedő kell és előtte alapos tisztítása-forralása az üvegnek.

Renata Kalman írta...

Benzsi!
Szerintem nyugodtan vágj bele. Annyi jó recepted van, nem hiszem, hogy épp ebben ne lenne sikered...
Elsőre talán kisebb mennyiséggel és akkor nincs akkora kockázat!
Majd fokozatosan kitapasztalod, hogy számotokra mi a legjobb.
Még itt a sárga- és őszibarack, aztán jön a körte, szőlő, bodza.
Nem tudom, hogy az ország más pontjain még mi kapható (ribizli is még, nálunk már nincs), én elsősorban a kertünkben gondolkodok, hogy itt mi terem.
Szerintem nézz körül ma a piacon! :)
És üvegeket is keress!

Andikertje írta...

Nagyon tetszik a blogod, a natur sárgabaracklekvár meg különképpen :)

Renata Kalman írta...

Andi!
Hamarosan jön a szezon. Habár idén szerintem nem lesz olyan jó termés, mint tavaly.

Névtelen írta...

Kedves Renáta!
Hol lehet venni agar-agart?
Köszi, Ildikó

Névtelen írta...

Ja és még egy van tapasztalatod josta lekvárral? hétvégén állok neki:)
Tavaly csak szöröt csináltam gyümölcs centrifuga segítségével, de az nagyon híg, viszont nincs időm lecsipkedni a végét illetve magja is elég nagy.

Köszi, Ildikó

Renata Kalman írta...

Szia Ildi!
Jostából a lekvár a ribizlihez hasonlóan mehet.
Ribizlilekvár készítés legegyszerűbb formája olvasható itt:
http://www.lettudatos.com/ribizlilekvar-keszites-egyszeruen.html

tehát én átpasszírozom, így a mag és a héj fennakad. Viszont számolj azzal, hogy agar nélkül lassan sűrűsödik be. Én az idén semmibe nem tettem agart.
Az idei ribizlilekvár már elkészült ugyanúgy nyaraláskor :) a josta meg még énrám is vár. Sok sikert!

Renata Kalman írta...

Agar: bioboltokban kapható kis kiszerelésben. Ha nagy kiszerelést szeretnél, azt viszont cukrászdiszkontban keresd. Az ára nem éppen olcsó.
De enélkül is működik, ha sokáig főzöd. Én nem ragaszkodok a nagyon sűrű lekvárokhoz.

Kriszta írta...

Szia!
Én ezt így megcsináltam,és a dunsztolás után 3 lekvár tetején már penészt találtam.Mi lehetett az oka?

Renata Kalman írta...

Kriszta!
Az üveg teljesen tiszta volt-e, illetve a fedő? Fejreállítás után a fedőnek teljesen rá kell húzódni, vagyis homorúnak kell lenni, akkor zár jól.

Renata Kalman írta...

agar-agart mostanában már nem is rakok bele. itt a teljes leírása a befőzésnek: http://www.lettudatos.com/befozes-termeszetesen-tartositoszer-nelkul.html

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger