Hűsítő finomság: a fagylalt

2010. július 19., hétfő

Kis fagylalttörténelem…

A fagylaltot állítólag egy kövér olasz pék találta fel, aki nagyon izzadt a kemencénél és mindig jégbe hűtött limonádét ivott. Egyszer azonban só került a jégbe, ettől pedig túlhűlt és megfagyott a limonádé. Ez volt az első citromfagylalt!

Más források szerint Medici Katalin találta fel e jeges édességet. Akkoriban úgy készítették, hogy egymásba helyeztek két –ónból vagy bádogból készült- edényt, a külsőbe jeget és sót töltöttek, a belsőbe pedig tejszínt, cukrot, valamint ízesítésnek gyümölcslevet, likőrt, sőt esetenként lekvárt is. A keveréket egy rézkanállal vagy forgó lapáttal kavarni kezdték, miközben tartályát, a belső edényt egy karral folyamatosan forgatták a külsőben....




Málnafagylalt

Hozzávalók: 1 l víz, 45 dkg málna, 45 dkg cukor

A málnát átpasszírozzuk, és az így nyert gyümölcsvelőhöz hozzákeverjük a kihűlt cukoroldatot (a cukoroldat készítését lásd a citromfagylaltnál). Megszűrjük. Ez is készíthető víz helyett tejszínnel, mint a citromfagylaltnál, itt is 2 dl tejszínt használunk a 2 dl víz helyett.
Gyümölcsök és díszítőanyagok hozzáadásával esztétikus és nem utolsósorban finom fagylaltserlegek készíthetők.

A teljes cikk olvasása: itt


0 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger