2014. május 15., csütörtök
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg búzaliszt
- csipet só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 8 dkg növényi zsiradék (pálma- vagy kókuszzsír)
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál nádcukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1citrom reszelt héja
- 1 teáskanál citromlé
- kb. 1 ½ dl víz
- 4 dl tej (vagy növényi tej)
- 1 csg vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál nádcukor
- kb. 1,5 dl víz
- 1-2 teáskanál agar-agar (növényi zselatin)
- eper
- tejszínhab
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, szódabikarbónával, citromhéjjal.
A felolvasztott növényi zsiradékot elkeverjük a cukrokkal, az olajjal, a citromlével és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
Kikent, kilisztezett, kisebb méretű gyümölcstorta-formába öntjük és 180 °C-on megsütjük.
A pudinghoz a tejben elkeverjük és felfőzzük a pudingport, majd hozzáadjuk a cukrot.
Mikor kihűlt, a tésztára öntjük. A torta tetejét félbevágott, feldarabolt eperszemekkel díszítjük.
A zselés réteghez a hideg vízhez hozzákeverjük az agar-agart, kicsit főzzük, majd a tortára öntjük.
Dermedni hagyjuk. Tálaláskor a tetejét tejszínhabbal díszítjük.
9 megjegyzés:
Nagyon tetszik, jó ízlése van Ricsinek!! A receptedet el is mentem.
Eperből én nem főzök be, nincs annyi, amit ne bírnánk megenni. Megvenni meg még szezonban sem olcsó errefelé.
Ha mégis lenne felesleg, lefagyasztom, de nagyon hamar elfogy úgy is.
Zselatin: még nem sikerült megbarátkoznom vele, a gyümölcstortákra is csak saját készítésű vaíiliapudingot főzök, abba mennek a gyümölcsdarabok. Nem tartja olyan szépen meg, mint a zselatin vagy a zselé, de nem zavar különösebben.
Nagyon szép lett, Renáta! :)
És biztosan finom is volt. Én is iműádom az epret, isteni gyümölcs! :)
Imádom az epret :) és nagyon szeretjük a gyümölcstortákat is. Biztosan nagyon finom volt.
Napmátka!
Most, amit hétvégén vettem, annak is nagyon húzós az ára. Az eper elég gyorsan leérik, ha sokat várok vele, akkor meg az utolját kapom, s a tartósítószer nélküli eltevés meg különösen érzékeny a már nem éppen friss gyümölcsre.
Zselé: ez növényi, 100%-osan. A hagyományos zselatint én sem használom.
Duende, Csibe!
Igen, külsőleg is viszonylag jó lett!
Nem így a most hétvégi süti, egy nagyon finom sütiről van szó, mindenki kedvence a családban, de a külleme miatt nem merem felrakni, hátha egyszer úgy sikerül, hogy szalonképes lesz. :)
S nekünk azt most ki kell várni???
Borzasztó:-)
Na jó, addig előveszem a többi kimetett sütirecepted!
Napmátka!
Dolgozok az ügyön :))
Ma egyébként is névnaposom van...
Tényleg, tényleg! Isten éltesse Felíciát boldogságban!
Köszi Napmátka!
Átadtam Neki!
Megjegyzés küldése