Epres gyümölcstorta

2014. május 15., csütörtök

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt
  • csipet só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 8 dkg növényi zsiradék (pálma- vagy kókuszzsír)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál citromlé
  • kb. 1 ½ dl víz


pudinghoz:
  • 4 dl tej (vagy növényi tej)
  • 1 csg vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál nádcukor
zseléhez:
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1-2 teáskanál agar-agar (növényi zselatin)
  • eper
  • tejszínhab
forma kikenéséhez: kevés növényi zsiradék és liszt




Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, szódabikarbónával, citromhéjjal.

A felolvasztott növényi zsiradékot elkeverjük a cukrokkal, az olajjal, a citromlével és a vízzel. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez.

Kikent, kilisztezett, kisebb méretű gyümölcstorta-formába öntjük és 180 °C-on megsütjük.
A pudinghoz a tejben elkeverjük és felfőzzük a pudingport, majd hozzáadjuk a cukrot.

Mikor kihűlt, a tésztára öntjük. A torta tetejét félbevágott, feldarabolt eperszemekkel díszítjük.

A zselés réteghez a hideg vízhez hozzákeverjük az agar-agart, kicsit főzzük, majd a tortára öntjük.

Dermedni hagyjuk. Tálaláskor a tetejét tejszínhabbal díszítjük.


9 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik, jó ízlése van Ricsinek!! A receptedet el is mentem.
Eperből én nem főzök be, nincs annyi, amit ne bírnánk megenni. Megvenni meg még szezonban sem olcsó errefelé.
Ha mégis lenne felesleg, lefagyasztom, de nagyon hamar elfogy úgy is.
Zselatin: még nem sikerült megbarátkoznom vele, a gyümölcstortákra is csak saját készítésű vaíiliapudingot főzök, abba mennek a gyümölcsdarabok. Nem tartja olyan szépen meg, mint a zselatin vagy a zselé, de nem zavar különösebben.

duende írta...

Nagyon szép lett, Renáta! :)
És biztosan finom is volt. Én is iműádom az epret, isteni gyümölcs! :)

Csibe írta...

Imádom az epret :) és nagyon szeretjük a gyümölcstortákat is. Biztosan nagyon finom volt.

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Most, amit hétvégén vettem, annak is nagyon húzós az ára. Az eper elég gyorsan leérik, ha sokat várok vele, akkor meg az utolját kapom, s a tartósítószer nélküli eltevés meg különösen érzékeny a már nem éppen friss gyümölcsre.

Zselé: ez növényi, 100%-osan. A hagyományos zselatint én sem használom.

Renata Kalman írta...

Duende, Csibe!

Igen, külsőleg is viszonylag jó lett!
Nem így a most hétvégi süti, egy nagyon finom sütiről van szó, mindenki kedvence a családban, de a külleme miatt nem merem felrakni, hátha egyszer úgy sikerül, hogy szalonképes lesz. :)

erős ildikó írta...

S nekünk azt most ki kell várni???
Borzasztó:-)
Na jó, addig előveszem a többi kimetett sütirecepted!

Renata Kalman írta...

Napmátka!
Dolgozok az ügyön :))

Ma egyébként is névnaposom van...

erős ildikó írta...

Tényleg, tényleg! Isten éltesse Felíciát boldogságban!

Renata Kalman írta...

Köszi Napmátka!
Átadtam Neki!

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger