Lét-tudatos Hírlevél - február

2015. február 2., hétfő

A februári Lét-tudatos Hírlevél tartalmából:

I. RECEPTEK: Farsangi fánkok, téli ételek
II. EGÉSZSÉG: Immunrendszer erősítése természetes módszerekkel
III. ÉLETMÓD: Ingyenes Gerincnap a Csakrafa Egészségközpontban (Szeged, Moszkvai krt. 4.) - előadást és ingyenes mini thai masszázs kezeléseket tartok - 2015. február 7. szombat 15-16h
IV. ÉTEL és LÉLEK: Depresszióűző ételek



Hírlevélre feliratkozás: a www.lettudatos.com belső oldalain

Céklás-zabpelyhes fasírt babmártással

2015. január 11., vasárnap

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
40 dkg cékla
15 dkg hajdina- és kukoricaliszt vegyesen
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 hagyma
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
2 evőkanál lenmag

Elkészítése:
 A hagymát és a céklát aprítógépben összedaraboljuk.
A zabpelyhet 2 dl vízbe téve kb. 15 percig állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a fűszereket, a felaprított zöldségeket, a liszteket, a keményítőt és a lenmagot.
20 percig állni hagyjuk.
A masszából fasírtokat formázunk, és forró olajban vagy sütőlemezre téve sütőben megsütjük.

DSCF8013h

  Babmártás

Hozzávalók:
 1 doboz 40-50 dkg-os fehér babkonzerv
2 evőkanál szőlőmagolaj
1 teáskanál citromlé
½ kávéskanál tengeri só
4-5 korianderlevél

Elkészítése:
A babot levével együtt turmixgépbe tesszük és a többi hozzávalóval együtt krémesítjük.
Főételekhez tálaljuk.

Lét-tudatos Hírlevél - január

2015. január 1., csütörtök

A januári Lét-tudatos Hírlevél tartalmából:

I. RECEPTEK: lencsés ételek
II. TÁPLÁLKOZÁS: Hideg idők gyógyhatású itala a: gyömbértea, a csicsóka jótékony hatásai
III. ÉLETMÓD: védd szervezetedet egészségvédő talpmasszázzsal!
IV. AROMATERÁPIA: Hangulatjavító olajok az aromaterápiában
V. NŐI EGÉSZSÉG: A Női jóga gyakorlatai már néhány hét alatt fokozzák a test hajlékonyságát és a test-tudatosságot

Hírlevélre feliratkozás: a www.lettudatos.com belső oldalain


Boldog új évet!

Reményik Sándor:
Kegyelem

Először sírsz.
Azután átkozódsz.
Aztán imádkozol.
Aztán megfeszíted
Körömszakadtig maradék-erőd.
Akarsz, egetostromló akarattal –
S a lehetetlenség konok falán
Zúzod véresre koponyád.
Azután elalélsz.
S ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz.
Utoljára is tompa kábulattal,
Szótalanul, gondolattalanul
Mondod magadnak: mindegy, mindhiába:
A bűn, a betegség, a nyomorúság,
A mindennapi szörnyű szürkeség
Tömlöcéből nincsen, nincsen menekvés!
S akkor – magától – megnyílik az ég,
Mely nem tárult ki átokra, imára,
Erő, akarat, kétségbeesés,
Bűnbánat – hasztalanul ostromolták.


Akkor megnyílik magától az ég,
S egy pici csillag sétál szembe véled,
S olyan közel jön, szépen mosolyogva,
Hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.
Akkor – magától – szűnik a vihar,
Akkor – magától – minden elcsitul,
Akkor – magától – éled a remény.
Álomfáidnak minden aranyágán
Csak úgy magától – friss gyümölcs terem.
Ez a magától: ez a Kegyelem.

Gyömbéres vöröslencse krémleves

2014. december 9., kedd

Átfázós, ácsorgós, téli napokon igazi megmentőként szolgálhat az alábbi leves:



Hozzávalók:

  • 500 g vörös lencse
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma vagy 3 szál újhagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • kis darab gyömbér
  • ½ babérlevél
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • ¼ kávéskanál őrölt bors
  • 1-1,5 teáskanál tengeri só
  • 1evőkanál olívaolaj
  • víz
A recept folytatása: itt



Megújulás Karácsony Szegeden

Az idei Megújulás Karácsony "Lélekjelenlét" rendezvényén mi is részt veszünk:

2014. december 13-án, szombaton.


A programról bővebben itt lehet olvasni: 
http://www.egeszsegbar.hu/programajanlo/512-megujulas-karacsony

A Lét-tudatos Életmód standunknál ingyenes tanácsadást nyújtunk a következő témakörökben: táplálkozás, kineziológia, masszázs és önismeret.

Várunk szeretettel!

Székelykáposzta sült tofukockával

2014. november 18., kedd

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • 500 g savanyú káposzta
  • 1 marék árpagyöngy (gersli)
  • ½ mk szemes köménymag
  • 1 tk só
  • 1 mk pirospaprika
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 1-2 ek korpás búzaliszt
  • 1 csg füstölt tofu
  • 2 ek sárgaborsóliszt
  • tejföl vagy növényi joghurt


Elkészítése:
A káposztából kiáztatjuk a savanyú ízt. Friss vizet öntünk rá, annyit, hogy nagyjából kétujjnyira ellepje. Belerakjuk az előzetesen megmosott árpagyöngyöt, a sót, a köménymagot.

Puhára főzzük, közben folyamatosan pótolva a vizet.

Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, azonnal vizet adunk hozzá és csomómentesre keverjük.

Hozzákeverjük a készre főzött káposztához.

Tálaláskor sült tofu- vagy sajtkockát, tejfölt vagy növényi joghurtot adunk hozzá.

Sült tofukockák
A tofut kockára vágjuk. A sárgaborsólisztben megforgatjuk a tofukockákat úgy, hogy vékony rétegbe hozzátapadjon a liszt. Forró olajban kisütjük.

Birsalma csatni

2014. november 2., vasárnap

Hozzávalók:

2 birsalma
1 kávéskanál ánizsmag
1 evőkanál olaj
1 ½ evőkanál barna cukor
½ kávéskanál őrölt chilipaprika


Elkészítése:

Megtisztítjuk és apró kockára vágjuk a birsalmákat. Olajon megpirítjuk az ánizst, hozzáadjuk a birsalmát, kevés vizet öntünk alá, és puhára főzzük.

Villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, a chilipaprikát, és lekvárszerű állagúra főzzük.

Megjegyzés: főételek, feltétek mellé fogyasztjuk

Sárgarépás sütőtökkrémleves

Hozzávalók:
  • kb. 1/2 kg sütőtök
  • 2 sárgarépa
  • 1/2 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 mokkáskanál őrölt koriander
  • 1/2 mokkáskanál kurkuma
  • 1/4 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
2011_12080005b

Elkészítése:
A sütőtököt és a sárgarépát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.

Az olajon rövid ideig pirítjuk a római köményt és a koriandert, majd hozzáadjuk a kurkumát a borsot és felengedjük kb. 2,5 l vízzel.

Beletesszük a zöldségeket és a sót, majd puhulásig főzzük.

Mikor langyosra hűlt, botmixerrel krémesítjük.

Kapcsolódó receptek:

Sütőtökkrémleves
Póréhagymás sütőtökkrémleves

Sütőtökös szabdzsi

2014. október 30., csütörtök

Jó pár sütőtök várakozik a veremben, ezért több olyan ételt is szeretnék készíteni a közeljövőben, amelyhez alapanyagként szükséges. Elsőre kicsit tartottam attól, hogy az alábbi ételben az édes íz fog érvényesülni, de nem így lett.

Az eredeti recepten változtattam egy kicsit, feljavítottam egy kis krumplival.
Köretként rizs, valamint kiegészítésként puri és zöldparadicsomcsatni készült hozzá.




Hozzávalók:

1 kg sütőtök és burgonya (nálam az arány: 65 dkg sütőtök és 35 dkg krumpli)
2 dl darabos paradicsomszósz
2 ek olaj
1 mk római kömény
½ mk kurkuma
¼ mk hing (asafoetida)
víz


Elkészítése:

A sütőtököt és a krumplit megtisztítom és feldarabolom. Az olajon megpirítom először a római köményt, majd hozzáadom a darabokra vágott zöldséget és a többi fűszert. Kevés vizet öntök alá, majd párolom kb. 20 percig. Beleöntöm a paradicsomszószt és fedő alatt puhára főzöm. Ha elfő a leve, akkor vízzel pótolom.

Forrás: Tiszta ízek szakácskönyv

Sütőtökös-mákos pite

2014. október 29., szerda

A héten Szegeden megszólított egy mosolygós fiatal anyuka és elmondta, hogy rendszeresen olvassa a blogomat és már készített is néhány ételt innen. Nagyon jólesett ez a kedves visszajelzés.
Szóba került, hogy a pitét sokféleképpen tölthetjük, ezúton én most egy hagyományostól eltérő változatot írok le:

Hozzávalók:


Tészta:

45 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

15 dkg finomliszt

csipet só

20 dkg pálmazsír

2,5 dkg élesztő

víz (kb. 70 ml-1 dl)

1 tk barna cukor



Töltelék:

40 dkg sütőtök (tisztítás után)

20 dkg mák

15-20 dkg nádcukor vagy barna cukor

fél citrom reszelt héja

1 tk fahéj

Folytatás: itt


Almaleves

2014. október 22., szerda

Hozzávalók:

4 db alma
1 l víz
kis rúd fahéj
1 szem csillagánizs
3 hüvely kardamom magja
cukor ízlés szerint


Elkészítése:

A megtisztított, feldarabolt és megmosott almát 1 liter vízbe feltesszük főni. A fűszereket teatojásban mellétesszük.

Felforraljuk és rövid ideig főzzük. Néhány almadarabot kiveszünk belőle, a többit botmixerrel összeturmixoljuk.

Ízlés szerint ízesítjük cukorral.

Tálaláskor a félretett almadarabokkal díszítjük.

Körte csatni

2014. október 13., hétfő

Hozzávalók:
  • 50 dkg körte
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ kávéskanál chilipor
  • 2 evőkanál olívaolaj
DSCF8138h

Elkészítése:

A körtét megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk.

A fahéjat és a szegfűszeget az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyümölcsöt és a cukrot.

Fedő alatt puhulni hagyjuk, levet fog ereszteni.

Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a chilit és összepároljuk.

Édes-csípős mártás állagú. Főételek mellé kiegészítésként fogyasztjuk.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger