Búzahús bundában (rántott szejtán)

2008. szeptember 27., szombat

A búzahúst (szejtánt) vehetjük készen is bioboltban, többnyire a tofu és a szójavirsli társaságában a hűtőben található, átlátszó zacskóban, de vehetünk sikérport is, amiből otthon elkészíthetjük a búzahúst, illetve én egyenesen tönkölybúzalisztből készítem, abból kimosom a keményítőt és marad a sikér.

Kicsivel több munkát igényel így, mintha készen vásárolnám a sikérport, de mivel itthon őrlöm a tönkölybúzát, nekem ez volt kézenfekvő.

Évekkel ezelőtt a már kész állapotú, zacskós búzahúst vásároltam, de először is nagyon drága, meg nekem nagyon vastagnak, ormótlannak tűnt.

Magát a búzahús elkészítését most nem írom le, mert a mai ebédhez valót a fagyasztóból vettem elő. Mikor készítek, akkor nagyobb adagnak szoktam nekivágni, hiszen elég munka- és időigényes illetve takarítanivaló is akad utána. A legközelebbi búzahús készítésnél viszont majd csinálok képeket és akkor leírom részletesen a menetét is.



Fagyasztóból való kivétel után


Az alábbiakban a már kész (megvásárolt vagy elkészített) búzahús egyik, mondhatnám legegyszerűbb, elkészítési módját írom le, ami természetesen tojásmentes. Kinézetre és valamelyest ízre is annyira hasonlít a rántott húshoz, hogy mikor egyszer feltálaltam a tágabb családnak, akkor annyira meglepődtek a rokonok, hogy kivételesen nem kezdték el a szokásos fenntartásaikat és nemtetszésüket hangoztatni.

Volt, aki nyúlhúshoz hasonlította. Ehhez nem tudok hozzáfűzni semmit, mert sosem kóstoltam nyúlhúst.
Úgy találom, hogy érdemes elsőként mondjuk egy ilyen étellel megkínálni az erősen antivega asztaltársainkat.




Rántott szejtán


Hozzávalók:

búzahús szeletekre vágva

Panírozó massza:

10 dkg sárgaborsó liszt
1 kk. só
1 kk. hing
1/2 kk. kurkuma
1 tk pirospaprika
víz
zsemlemorzsa (tönkölyös)




Elkészítése:

Elkészítem a panírozó masszát: a sárgaborsólisztet összekeverem a fűszerekkel (kurkuma, hing, pirospaprika) és a sóval, majd annyi vizet adok hozzá, hogy keverhető, de ne túlságosan híg legyen. Sűrűbb palacsintatészta állagúra emlékeztessen. A szejtándarabokat beleforgatom ebbe a masszába, majd meghempergetem zsemlemorzsában.

Forró olajban pirosra sütöm.

A választott körettel (rizs, burgonya, hajdina stb.) főételként tálalom.


10 megjegyzés:

siccike írta...

Bingóóó, számomra ismét egy telitalálat!:-) Ez a házi szejtánkészítés a tönkölylisztes gyökerektől kezdve óriási misztikum a számomra már jóideje, régóta készülök rá, hogy itthon is nekiálljak, de egyelőre nem volt még hozzá bátorságom... Egyik nagy kérdőjel volt számomra, hogy lehet-e fagyasztani a kész szejtánt, de akkor ezek szerint lehet! Mivel tényleg elég macerás az elkészítése, ezért gondoltam én is, hogy nagyobb adaggal készítenék, és lefagyasztanám...

Kata írta...

Én is sokat szoktam egyszerre csinálni és ha van hozzá erőm és időm, darálok is egy adagot, meg fel is kockázok még egy másikat és külön csomagokban rakom őket a fagyasztóba, később nagyon hálás vagyok magamnak a gondoskodásért :o))

Névtelen írta...

Mennyire van "szójakocka" íze? Nyílván nem a rántott hús ízért várom el, csak félek attól a sz.kocka íztől, amiben egyik nap részem volt.

[CES]

Renata Kalman írta...

Siccike!
Igyekszem akkor beiktatni majd, ilyenkor mindig fellelkesedek, ha más is kedvet érez hozzá.

Katanyaka!
Igen, ilyenkor szinte luxuskényelem az ebédfőzés! :)

Tibor!
Üdv Neked!
Ez tönkölybúzából készül, annak a fehérjéje (sikér) ez tulajdonképpen.
Abszolút semleges az íze!
A készítéskor a víz, amiben kifő ízesíthető, illetve a már elkészült nyers szejtán (a búzahús) a panírozás során is ízesíthető.

Kata írta...

Ez a panír - massza nagyon - nagyon finom!!! Ma cukkinit és padlizsánt rántottam és nagyon ízlett mindegyikünknek!! Köszi! ,o)

Renata Kalman írta...

Kata!
Örülök ennek. Létezik más fűszerezésű is, én többnyire ezt használom.

Névtelen írta...

Sziasztok!

Én azt szeretném kérdezni (mert a fotóból úgy tűnik igen), hogy klopfolható-e a búzahús? A fagyasztás kérdésre meg kaptam választ... ;-)

Köszönöm! Üdv: Mara

Renata Kalman írta...

Mara!
Klopfolni azokat a részeit lehet(ne), amik fővés közben keményebbek, vastagabbak maradtak. De eléggé könnyen szétmállik, így nem nagyon érdemes.

Én, amikor málló a szerkezete, akkor panírozásnál jól összenyomkodom a panírozómasszával.

Névtelen írta...

Üdv Renáta!

Engem a panír érdekelne igazán, tudom hogy a házisajt lenne a legjobb a panírozásra, de nincs véletlenül olyan recepted amivel a sima bolti sajtok is a bundájukban maradnak és nem folynak ki? :)

Előre is köszi!

Tomi

Renata Kalman írta...

szia Tomi!
Próbáld úgy, hogy kétszer panírozod, vagyis beleforgatod a masszába, amit leírtam, utána zsemlemorzsa és ismét a massza+zsemlemorzsa. A bolti sajtok sajna többségében kifolynak szerintem is.

Related Posts with Thumbnails
 
Lét-tudatos konyha - by Templates para novo blogger